Galerie NUMMER40contemporary art objects

24 juni - 15 juli 2017: H+O: 50 jaar Concreet!

In 2017 is het precies 50 jaar geleden dat de Nederlandse kunstenaars Nel Haringa en Fred Olijve hun gezamenlijke studieperiode afsloten aan de Academie voor Beeldende Kunst en Architectuur in Warschau, nadat zij al een jaar daarvoor hun studie aan de Rijksacademie in Amsterdam met succes hadden volbracht. Hoewel zij pas vanaf 1969 officieel als kunstenaarspaar actief zijn, markeert 1967 het begin van hun werkzame periode als concrete kunstenaars. Ter gelegenheid hiervan organiseert Galerie NUMMER40 van 24 juni tot en met 15 juli de solo-expositie H+O: 50 jaar Concreet!

Tijdens deze expositie wordt een breed overzicht getoond van zowel ouder als zeer recent werk, variërend van buitenbeelden en plexiglas objecten tot werken voor aan de muur in gemengde techniek, schaalmodellen en projectfoto's van in gebouwen geïntegreerde kunst. De expositie biedt een fascinerende kijk op enerzijds de grote diversiteit van het werk van dit kunstenaarspaar, anderzijds op de extreme consequentheid waarmee zij hun werk uitdenken en realiseren. Of het nu gaat om objecten uit beton, staal, hout, acrylaat of metaalweefsel, altijd weer is er de herkenbaarheid van de H+O signatuur.

Nel Haringa en Fred Olijve maken net als Ad Dekkers, Peter Struycken, Joost Baljeu en Bob Bonies deel uit van de naoorlogse stroming die nieuwe hoofdstukken aan de abstract geometrische kunst in Nederland toevoegt, niet alleen door het karakter van hun oeuvre maar zeker ook door de persoonlijke band met de twee laatstgenoemden. Door hun bestuurlijke werk in de beeldende kunstsector in de jaren zeventig, tachtig en negentig hebben zij ook mede vorm gegeven aan de ontwikkeling van het beeldende kunstbeleid in Nederland. Om het belang van Nel Haringa en Fred Olijve voor de Nederlandse concrete kunst te onderstrepen presenteert Galerie NUMMER40 in samenwerking met Nijstad & Beumkes tijdens de expositie een beknopte monografie over hen.

Expositie programma

Za 24 juni : open van 13-17 uur (preview)

Zo 25 juni : officiële opening, uitsluitend voor genodigden

Do 29 juni en Za 1 juli : open van 13-17 uur

Wo 5 juli - Za 8 juli : open van 13-17 uur

De expositie is in verband met familie omstandigheden opgeschort. Vanaf woensdag 12 juli bent u weer van harte welkom!

Wo 12 juli - Za 15 juli: open van 13-17 uur

Overige dagen (incl. zondag) op afspraak.

 

news